Pesäpallovalmennusoppia Suomen huipulta

03.03.2013 00:00

Risto Ojanperä kävi pitämässä yhden illan valmentajakoulutuksen KiimU:n pesäpallovalmentajille. Lue lisää.....

Valmennusoppia suomen huipulta!

Kiimingin pesäpallovalmentajat saivat keskiviikkona 27.2 opetusta Suomen pesäpallovalmennuksen huipulta kun Vimpelin vedon Risto Ojanperä vieraili Kiimingissä pitämässä koulutusta seuramme valmentajille. Risto toimii Vimpelissä miesten superpesis joukkueen valmentaja ja pelinjohtaja ja hänen meriittilistansa pelinjohtajana on kovaa luokkaa: mm. 2 naisten SM hopeaa ja miehissä SM pronssia 2003 sekä viimeisimpänä ja kirkkaimpana Suomenmestaruus 2010 ViVe:n pelinjohtajana.

Risto kertoi ns. pelaajapolusta, eli mitä pesäpallojuniorille tulisi opettaa ikäkausittain G-junioreista A-junioreihin saakka perustuen pelaajan kehitykseen lapsena ja nuorena.

Tekniikkalajina pesäpallon tekniikan opettamista ei Riston mukaan voi ylikorostaa.  Myös Vimpelin superpesispelaajat tekevät paljon ns. yleistaitavuus harjoittelua jossa pelipaikasta riippumatta harjoitellaan kaikkien pelipaikkojen perusosaaminen. Tekniikan valmennuksessa on muistettava:

  • Oppimisessa ei ole virhesuorituksia joten opettaminenkin on tehtävä positiivisen ilmapiirin kautta: ”Kokeilepa näin”
  • Valmentajan tulee erottaa tekniikka ja tyyli. Tyylivirheet jotka ei kuulu suoritukseen katoavat ajan myötä kunhan itse suorituksen tekniikka hiotaan kuntoon
  • Opettaessa on hyvä jakaa suoritus, esimerkiksi lyönti osiin, mutta lopuksi tulee aina muistaa tehdä kokonaissuoritus.
  • Yleistaitavuus kaikille pelaajille
  • Toistojen määrää tulee arvostaa.

Riston mukaan lasten ja nuorten valmiudet pelata pelejä ovat muuttuneet vuosien aikana maailman mukana. Pihapelit ja -leikit antoivat ennen hyvät perusvalmiudet myös pesäpallon harrastamiseen. Tänä päivänä asuinympäristömme on muuttunut eikä tällaista omaehtoista liikkumista tapahdu samalla tavalla, niinpä lasten kyky juosta ja heittää tulee opettaa monille lapsille alusta alkaen. Juoksemista Risto pitää perustaitona, ja juoksemaan oppii juoksemalla. Toisena pihapelien häviämisen seurauksena Risto pitää muutosta harrastusta aloittavien junioreiden peliälyssä. Kun ennen peliäly oli kehittynyt jo pihapelejä pelatessa, tulee nykyisin peliälykin opettaa harjoituksissa. Peliäly kehittyy kilpailuttamalla, samalla kehittyy myös tekniikka ja kunto. Kilpailuttaminen on tehokas keino kaikille ikäluokille aina G-junioreista aikuisiin miehiin saakka.

Luennon jälkeen siirryimme koulun saliin jossa odotti jo KiimU:n D-tytöt demoryhmänä. Risto piti D-tytöille harjoitukset joissa harjoiteltiin ketteryyttä, tasapainoa sekä luonnollisesti tekniikkaa. Samalla Risto kertoi harjoituksia seuraaville valmentajille mihin kullakin harjoituksella pyritään. Lyöntiosiossa Risto antoi kullekin tytölle palautetta lyöntitekniikasta ja huomasimme miten pienillä muutoksilla lyönti saadaan rennommaksi mutta samalla tehokkaammaksi. D-tytöt osallistuivat harjoituksiin täydellä tarmolla ja illan kruunasi yhteiskuva huippuvalmentajan kanssa. Onneksi mukaan harjoituksiin oli ”sattumalta” otettu myös sprii-tussit, joten ensi kesän peleissä monen tytön kypärässä komeilee Riston nimikirjoitus.

 

 

Yhteystiedot

Liikuntakeskus Kimmoke

Viitantie 23, 90900 Kiiminki
puh. 044 068 4648
(palvelee kuntosalin aukioloaikoina)
kiimu (at) kiimu.fi

Kiimingin Urheilijat ry:
Johtokunta
Jaostot